Overslaan naar inhoud
Order4you

Zin en onzin van thermografie...
laat u niet misleiden!

 

Wat is thermografie?

 Thermografie is een techniek waarbij met behulp van een thermografische camera de oppervlaktetemperatuur visueel wordt vastgelegd in een afbeelding, die we een thermogram noemen. Voor een juiste interpretatie van een thermogram is het essentieel dat de temperatuurschaal zichtbaar is. Op deze schaal worden lagere temperaturen weergegeven in donkere tinten, terwijl hogere temperaturen lichter gekleurd zijn.

Thermografie is een veelzijdige methode die wordt toegepast in diverse disciplines, waaronder de medische sector, de industrie en de bouw.

Ontdek onze thermografie diensten

Thermografie

Zin en onzin van thermografie?

 

Laat thermografie altijd uitvoeren door een specialist. Het is niet genoeg om de techniek te beheersen; kennis van het toepassingsgebied is cruciaal. 
Een nog zichtbare dakisolatie met kieren en spleten die véél te dun is kan je met het blote oog beoordelen, daar heb je geen thermografie onderzoek voor nodig.

Thermografie

Wat kan je er WEL mee zien?

Met een thermografische camera zijn er diverse toepassingen, zoals het opsporen van lekkages onder vloeren of daken, het controleren van zekeringkasten op slechte contacten, het evalueren van radiatoren, het beoordelen van leidingen op doorstroming en het controleren van de werking van zonnepanelen,  ... Het zichtbaar maken van warmteverliezen is een belangrijk aspect van energie-efficiëntie. In dit proces sporen we energievretende warmtebruggen op, vinden we ontbrekende of slecht geplaatste isolatie en lokaliseren we luchtlekken.

Daarnaast richten we ons op het opsporen van verborgen gebreken, zoals waterinfiltratie in muren, platte daken en vloeren, constructiefouten en bouwschade. Ook identificeren we vocht en schimmels in een gebouw. Dit kan onder andere betrekking hebben op verborgen warmtebruggen, een te hoge vochtigheidsgraad door onvoldoende ventilatie of verwarming, en vocht dat van buiten naar binnen komt. Met behulp van thermografie en gecombineerde vochtigheidsmetingen kunnen we een vrij nauwkeurige diagnose stellen.

Verder is het van belang om de goede werking van installaties te controleren. Dit omvat de inspectie van de hydraulische werking van verwarmings- en koelsystemen, het opsporen van fouten in elektrische installaties, het detecteren van lekken in warm waterleidingen en het identificeren van lekken bij ventilatiesystemen.

Een correct uitgevoerde bouwthermogafische analyse omvat altijd de thermografie van zowel de binnen- als de buitenzijde van het gebouw.

Ontdek onze thermografie diensten

EPC

Basisvereisten voor kwalitatief onderzoek?

 

**Voldoende temperatuurverschillen**

De binnen- en buitentemperatuur dient minimaal 10 graden van elkaar te verschillen. De optimale resultaten worden behaald wanneer de woning gedurende meer dan drie dagen ten minste 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur. Dit komt door de inertie van de oppervlakken die warmte verliezen. Alle ruimtes die onderzocht worden, moeten aan deze voorwaarden voldoen.

**Aangepaste weersomstandigheden**

Om een vertekend beeld op de infraroodfoto te voorkomen bij het analyseren van een woning aan de buitenzijde, is het raadzaam om de volgende weersomstandigheden te vermijden: extreme zonneschijn, regen en sterke wind.

evenwichtsfles Thermografie
Bypass Thermografie
Slechte isolatie Thermografie
EPC
voorgevel Thermografie

Waar moet je voor opletten?

 

Laat je niet misleiden door aanbiedingen zoals “gratis thermografisch onderzoek”. Een gedegen onderzoek vereist tijd voor zowel metingen als evaluatie en kan daarom niet gratis zijn. Houd er rekening mee dat een onjuiste analyse meer problemen kan veroorzaken dan helemaal geen analyse.

Hieronder vind je enkele redenen waarom dit belangrijk is:

Een betrouwbaar resultaat krijg je pas bij een voldoende temperatuurverschil van binnen versus buiten. Dit betekent dat metingen bij voorkeur heel vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Het oppervlak (bijvoorbeeld een muur) mag niet in direct zonlicht staan, omdat de zon vrijwel alle temperatuurverschillen die je wilt detecteren onmiddellijk kan maskeren.

De camera moet recht op het oppervlak gericht zijn en rekening houden met reflecties van materialen zoals glas en aluminium, evenals het verdampingseffect van een natte muur of dakpan die uitdroogt, wat de gemeten temperatuur aanzienlijk kan beïnvloeden. Daarnaast moet de camera scherpgesteld worden en het meetbereik en de schaal moeten worden aangepast aan wat er gemeten wordt.

Metingen van luchtlekken dienen van binnenuit te worden uitgevoerd; een luchtlek kan niet van buitenaf worden gemeten, omdat de wind de warme lucht letterlijk “wegblazen” kan.

Houd rekening met logische temperatuurverschillen: een warme radiator achter een geïsoleerde muur is zichtbaar, maar dat betekent niet dat er een probleem met de isolatie is!

Een foto zonder schaalverdeling is waardeloos. We zien nog vaak afbeeldingen waarin de schaalverdeling niet naast de thermografische afbeelding is afgedrukt. Rood en blauw kunnen dan wel duidelijk zijn, maar ze hebben geen betekenis. Het temperatuurverschil kan net zo goed 20°C als 0,1°C zijn, omdat de camera zich aanpast aan het totale verschil.

Hoe kleiner het temperatuurverschil op de foto, hoe meer details zichtbaar zijn. Het is dan ook belangrijk om de thermische beelden correct te interpreterern en te analyseren. 

We volgen de internationale standaard en zijn erkend level I thermograaf en je krijgt dan ook bij ons een meetrapport erbij met professionele interpretaties en analyses.